Afrikaanse cultuur - Stichting Kasumai Dunia

Dagelijks leven in Afrika

Muziek en dans zijn niet weg te denken uit het dagelijkse leven in Afrika. Of het gaat om het bereiden van een maaltijd, een naamgevingsceremonie, een initiatie ritueel, huwelijk of begrafenis. En daardoor hoor je overal trommels, gezang en zie je mensen dansen.

Aanbod CKV-workshops

Hieronder een overzicht van de workshops die geschikt zijn voor activiteitendagen of bij een bepaalde themaweek. En al deze hieronder omschreven workshops worden gegeven door professionele artiesten/docenten uit Ivoorkust, Senegal, Guinee.

Afrikaanse djembe

Muziek maken doe je samen door goed naar elkaar te luisteren. Tijdens deze workshop maak je kennis met dit West Afrikaanse percussie instrument. Je leert de basistonen, een ritme en natuurlijk moet daarbij gezongen worden.

Docent: Serge Badoue, Salia Traore, Chris Colleye, Aboubacar Keita

Drum-beat-dance

Dit is niet te omschrijven, dit moet je doen. Met ritmische bewegingen op een bidon onstaat er drum-beat-dance.

Docent: Serge Badoue, Agathe Konan Afrostar, Mousse N’diaye

Mixed Percussie

Maak kennis met diverse percussie-instrumenten zoals doundoun, ballafon, bidons uit West -, Noord – & Oost Afrika. Ieder krijgt zijn eigen instrument en samen maken we een band.

Docenten: Serge Badoue, Chris Colleye, Moussa Ndiaye

Darbuka

Deze vaastrommel wordt veel gebruikt in Midden Oosten, Noord Afrika en delen van Azië.

Doelgroep: PO vanaf groep 3, VO, PRO, SBO, SO, VSO
Docent: Chris Colleye

Afrikaanse dans

Elke ceremonie heeft zijn eigen dans met zijn eigen verhaal. Bij deze workshop leer je bekende dansen uit Ivoorkust, Senegal, Mali, Togo, Burkina Faso en Guinee.

Doelgroep: PO vanaf groep 1, VO, PRO, volwassenen
Docent: Serge Badoue, Serge Koffi, Agathe Konan Afrostar, Moussa N’Diaye

Afrodance Coupe Décalé

Coupe Décalé is ontstaan in de nachtclubs van Abidjan in de Ivoorkust. De snelle passen en vele heupbewegingen op vrolijke muziek zorgen ervoor dat het in Europa ook een hit is geworden.

Doelgroep: PO vanaf groep 5, VO, PRO, jong volwassenen.
Docent: Serge Koffi, Serge Badoue, Agathe Konan Afrostar, Moussa Ndiaye

Bodypercussie

Gebruik je lichaam als instrument. Sla, klap en stamp een ritme.

Doelgroep: PO vanaf groep 3, VO, PRO, SBO, SO, VSO, volwassenen
Docent: Serge Badoue, Chris Colleye

Culturele zang

Bij deze workshop ga je op reis door Noord Afrika. Samen ontdek je de volksverhalen en uiteindelijk maak je samen met je klasgenoten een bijzonder lied.

Doelgroep: PO vanaf groep 7, VO, volwassenen
Docent: Sanae Casita

Afrikaanse doeken beschilderen, maskers maken

Schilderen op doek is niet zo maar iets. Ieder motief of masker heeft zijn eigen betekenis. Of doe mee aan een Tye&Dye workshop, dit is een Afrikaanse batik techniek waarbij je met doeken touwtjes en verf in de weer gaat.

Doelgroep: PO vanaf groep 3, VO, volwassenen
Docent: Ebru Kalay, Machteld Matiwi, Kawsu Tabally

Theater

Hoe druk jij bepaalde emoties uit? Welk verhaal bedenk jij met je groepje? En hoe praat je op een podium. Deze technieken leer je allemaal tijdens de theater workshop.

Doelgroep: PO, VO, SBO, SO, PRO, Behandelcentra
Docent: Anderson Farah, Rubiën Vyent, YAA
Burgermaatschap ‘Het gaat om de strijd tussen angst en liefde’

Racisme komt vaak voort uit onwetendheid en angst. Wat is diversiteit nou eigenlijk?  En waarom is inclusie zo belangrijk?

Tijdens deze interactieve workshop vertellen de docenten over de historie en rituelen van hun land. En gaan daarna in dialoog met de leerlingen. Natuurlijk wordt er ook bij gezongen en gedanst.

Doelgroep: VO, volwassenen
Docent: Moussa Ndiaye, Chris Colleye, Serge Badoue, Miojo da Silva