Cultuur van de straat

Hiphop is een culturele beweging die is ontstaan in de jaren 70 in New York. In de arme wijk The Bronx, die toen voornamelijk bewoond werd door Afro-Amerikanen en Latino’s, kwamen dj’s, mc’s en breakdancers samen. Hierdoor zijn de 5 basiselementen: knowledge, dj, mc/rap, breakdance en graffiti belangrijk voor de hiphop cultuur.

Aanbod CKV-workshops

Hieronder een overzicht van workshops die geschikt zijn bij activiteitendagen, talentontwikkeling of gericht op een bepaald thema. 

Deze workshops slaan erg goed aan in speciaal onderwijs of bij instellingen.  De hiphop cultuur staat dichtbij de jongeren waardoor zij zich veilig voelen en zich openstellen. Alle docenten in dit team hebben daarom ruime ervaring in lesgeven aan verschillende doelgroepen.

DJ_600x300
Scratch & Match


Een van de peilers van hiphop is DJ. Tijdens deze workshop leren de leerlingen alle geheimen van het mixen zoals Granmaster Flash of scratchen zoals Grand Wizzard Theodore.

Doelgroep: VO
Docent: DJ DNS, Go4workshops
Breakdance_600x300
Breakdance


Top rock, vette freezes en spins. Breakdance is het maken van coole moves op de break van de muziek. Het gaat erom dat je je eigen stijl laat zien. Wie durft deze battle aan?

Doelgroep: PO vanaf groep 5, VO, SBO, SO, PRO
Docent: Falko de Graaf, MBS School of Art
Housedance_600x300
Housedance

Housedance is ontstaan vanuit Disco. De muziek werd gemengd met electronische muziek waarbij groepen samen in een kring dansten met snel voetenwerk.

Doelgroep: PO vanaf groep 5, VO, SBO, SO, PRO
Docent: Boga Barbosa, Navanio Herkul, MBS School of art
Rap_600x300
Rap


Rap is gesproken teksten op een beat. Op spelenderwijs leren de leerlingen wat rijm is en hoe je een rap tekst maakt. Daarna gaan ze in groepjes een eigen tekst schrijven op een gekozen beat.

Doelgroep: VO, SO, PRO, behandelcentra
Docent: Leeroy Molly, Romeo Donk, Desmond Read, Sanea Casita, Akwasi

SpokenWord_600x300
Spoken Word

Spoken word is een poetische manier om een boodschap te vertellen aan een groot publiek. In deze workshop kunnen maatschappelijke thema’s zoals gender equality, jezelf vinden, diversiteit en inclusie behandeld worden.

Doelgroep: VO, PRO

Docenten: Carina Fernandes, Bjorn Romy, Sanae Casita
Graffiti_600x300
Graffiti

Graffiti werd vooral gebruikt om je naam te taggen of een mening te verspreiden. In deze workshop krijgen de leerlingen te maken met een stukje historie, leren ze over spuittechnieken en gaan ze zelf ook met spuitbussen aan de slag.

Deze workshop moet buiten. De docent neemt beschermingsmiddelen mee.

Doelgroep: PO vanaf groep 7, VO, PRO, SBO, SO, behandelcentra

Docent: GraffitiPro, HotmamaHot
Skateboarden_600x300
Skateboarden

De leerlingen leren alles over steppen, remmen, sturen en natuurlijk veilig vallen. En als het goed gaat kunnen ze na afloop een trick.

Doelgroep: PO vanaf groep 4, VO, PRO
Docent: STRAAT
Popping_600x300

Popping

Popping is een van de bekende dansstijlen in de hiphop culture. Door spannen en ontspannen van de spieren maak je bewegingen die lijken op een robot.

Doelgroep: VO, PRO
Docent: Cefas Valdink, MBS school of art

PieceofArt_1_600x300
A Piece of Art

Deze workshop staat in teken van verbinding. Iedere leerling maakt een individueel schilderijtje van 15×15, wat later samen in elkaar wordt gelegd.

Doelgroep: VO, PRO, VSO

Docent: Sanae Casita