Zuid Amerikaanse Cultuur - Stichting Kasumai Dunia

Een smeltkroes van culturen in Zuid Amerika

Een van de landen in Zuid Amerika, Brazilië, is een culturele smeltkroes van verschillende achtergronden. Omdat de rijke historie bepaald is door mensen met een Indiaanse, Afrikaanse, Aziatische, Europese en Midden-Oosten achtergond. En dat is terug te zien in de muziek, dans en sport.

Aanbod CKV-workshops

Hieronder een overzicht van workshops die geschikt zijn tijdens activiteitendagen of ter afsluiting van een themaweek. En al deze workshops uit Zuid Amerika worden gegeven door professionele docenten/kunstenaars uit Brazilië.

Capoeira_600x300
Capoeira

Deze Braziliaanse vechtdans is een spectaculaire combinatie van gevecht, dans, acrobatiek. De workshop is een hele leuke work out, waarbij je je gekke, avontuurlijke en sportieve kant ontdekt. Jij bepaald je eigen grenzen.

Doelgroep: PO vanaf groep 3, VO, PRO, SBO, SO, VSO
Docent: Miojo

samba_600x300
Samba percussie

Samen je eigen sambaband. De instrumenten worden verdeeld in groepen. Elke groep speelt zijn eigen partij op de Braziliaanse percussie instrumenten o.a Surdo’s, Timba’s, Repiniques, Tamborims, Agogo’s, Ganza’s en Chocalho’s. Binnen mum van tijd speel je je eigen samba!

Doelgroep: PO vanaf groep 7, VO, PRO, SO, SBO
Docent: Chris Colleye, Alan dos Santos, Edson Gomes, Alberto DeSouza

Boomwhacker_600x300
Cajon & Boomwhackers

Ritmiek maken met deze plastic gekleurde buizen met diverse toonsoorten en trommelen op een box.

Doelgroep: PO vanaf groep 3, VO, SBO, SO, PRO
Docent: Chris Colleye

Volksverhalen_600x300
Volksverhalen

Door de slavernij zijn diverse instrumenten meegenomen naar andere werelddelen en hebben daar invloed gehad op lokale ritmes. In deze workshop wordt het verhaal achter het instrument vertelt en leren ze een ritme op verschillende instrumenten uit Afrika, Brazilie en Cuba.

Doelgroep: PO vanaf groep 5, VO, SO, SBO, PRO
Docent: Chris Colleye

Theater_2_600x300
Theater

– eendaagse workshop: basistechnieken van theater worden aangeleerd.

– project van 7 weken: na de basistechnieken bedenken de leerlingen samen het verloop van een verhaal. Na zeven weken is er een performance in het theater.

Doelgroep: VO
Docent: Anderson Farah, Rubiën Vyent, YAA, Roxana van der Meulen, Colinda Welboren

Burgermschp_600x300
Burgermaatschap ‘Het gaat om de strijd tussen angst en liefde’

Racisme komt vaak voort uit onwetendheid en angst. Wat is diversiteit nou eigenlijk?  En waarom is inclusie zo belangrijk?

Tijdens deze interactieve workshop vertellen de docenten over de historie en rituelen van hun land. En gaan daarna in dialoog met de leerlingen. Natuurlijk wordt er ook bij gezongen en gedanst.

Doelgroep: VO
Docent: Moussa Ndiaye, Anderson Farah, Rubiën Vyent

Werelddans

Dance till you drop! Is een enorm swingende dansworkshop. Maak kennis met verschillende swingende dansstijlen uit Zuid-Amerika en de Cariben,zoals Reggaeton, salsa, merengue, cumbia en axé. In de workshop kom je ze allemaal tegen, durf jij kleurrijk te dansen?

Doelgroep: PO vanaf groep 1, VO, PRO, SBO
Docent: Mena Leila, Ivana Berkhout